Coraz częściej sięgamy po naturalne metody leczenia, które mogą być skuteczne w walce z chorobami i infekcjami, nie powodując przy tym skutków ubocznych. Jednym z takich produktów jest miód – ceniony nie tylko ze względu na walory smakowe, ale również za swoje lecznicze właściwości, których skuteczność potwierdzają liczne badania naukowe.
Miód to jeden z bardziej wartościowych składników diety człowieka. Stanowi bogate źródło naturalnych związków, z których większość posiada silne właściwości przeciwutleniające i bakteriobójcze, korzystne również w profilaktyce i leczeniu wielu schorzeń. Regularnie spożywany pomaga przetrwać pogodowe huśtawki bez przeziębień i kataru. Jego dobroczynne działanie jest wykorzystywane w leczeniu chorób serca, układu krążenia, chorób skóry, czy układu oddechowego. Wieloletnie badania farmakologiczne i kliniczne oraz obserwacje w dziedzinach apiterapii potwierdziły korzystny wpływ pszczelich preparatów na organizm. Podobnie jak w ulu, gdzie każdy z produktów pszczelich pełnił określone zadnie, ich role we współczesnej medycynie są również sprecyzowane.
Miód na serce
Miód wspomaga nie tylko pracę mięśnia sercowego, ale wzmacnia cały układ krążenia. Przede wszystkim zwiększa siłę skurczów serca i wydolność mięśnia sercowego, rozszerza wieńcowe naczynia krwionośne, reguluje przepuszczalność naczyń włosowatych oraz zwiększa elastyczność i wytrzymałość naczyń krwionośnych. W miodzie zaobserwowano obecność choliny, która reguluje poziom cholesterolu i zapobiega zaleganiu tłuszczów
w naczyniach krwionośnych. Spożywany systematycznie i w odpowiednich ilościach skutecznie hamuje procesy miażdżycowe. W konsekwencji miód może zapobiegać tak poważnym stanom, jak choroba wieńcowa, zawał serca czy udar niedokrwienny mózgu.
Miód dla zdrowej skóry
Produkty pszczele znajdują szerokie zastosowanie również w kosmetyce. Miód działa nawilżająco na skórę, oczyszcza, wygładza i wykazuje działanie antybakteryjne. Dzięki wysokim wartościom odżywczym miód wzbogaca skórę w substancje biologicznie aktywne. Podwyższa napięcie skóry, co sprawia, że staje się ona bardziej miękka i delikatna. Przyspiesza proces regeneracji naskórka, gojenie ran, podrażnień i zadrapań, a także skutecznie łagodzi stany zapalne.
Miód na układ oddechowy
Najważniejsze właściwości miodu są wskazane również dla osób mających problemy z odpornością. Miód przyniesie ulgę w katarze, ostrych i przewlekłych zapaleniach zatok, krtani, tchawicy, oskrzeli i płuc. Nie tylko rozrzedza wydzielinę, ale łagodzi również podrażnienia dróg oddechowych łagodząc objawy choroby. Ponadto znajduje swoje zastosowanie w chorobach błon śluzowych, szczególnie w stanach zapalnych błony śluzowej jamy ustnej.
Biorąc więc pod uwagę wszystkie liczne zalety miodu i jego dobroczynny wpływ na nasz organizm nie ma wątpliwości, że warto włączyć spożywanie produktów pszczelich do codziennych nawyków żywieniowych. Wiele osób narzeka na spadek energii czy powracające infekcje. Tymczasem warto skorzystać z naturalnego i zdrowego antybiotyku – czyli miodu!